Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Riersch Zoltán:Megszólítalak szülőfalum

2018.09.06

 

Megszólítalak szülőfalum, fogadj vissza, és örökre, - ha már embernek felneveltél, megtanítottál sírni és nevetni, a gondra és örömre.

 

Rég nem öleltek engem át a komáromi gesztenyefák, én is ott hagytalak egykor magadra, de te megtartottál emberednek: hallgattam bölcsen intő szavadra, mikor emberré nevelted kuruc vérem, s utamra bocsátott magyar igazságod.

 

Te, mint minden igaz, és féltőn büszke apa mondtad: bölcsen, igazan járd az utad, végig! Ha sorsod világát te megismerted, menj a csillagokkal, fel az égig! Szeresd a földi sors megnyíló virágát, s ítéld meg te a hamis istenek hamis igazságát!

 

Én tettem a dolgom, s dolgom jól, rosszul megéltem. Ekképpen volt igaz szerelmem, és istenhitben nemzettem a gyermeket. Megteremtettem a csalódást és betegséget. Üldöztem és óvtam a sorsot, s néha, könnyes a bűnöm, elhibáztam a rosszul értelmezett dolgokat, - eleresztve simogatva szorító kezét a bölcs segítségnek.

 

Őszi fehérré szelídültek bennem az indulatok. A búsuló felhőkkel társam már messze ment, itt hagyott. A derűt a dologba már nem nagyon várom, - ütött kopott roncs lélekvesztőmmel egyedül járom még megmaradt álomországom útjait.

 

Szülőfalum! Most, mint egy örök gyermek, akinek nagyon hiányzik apja szava, és édesanyja tejmelege, visszavárom megszólító szülői szereteted! Már vágyom újból zöldben látni a téged megölelő Karosi hegyeket. A kígyóst kanyargó öreg Mosót – partján ölelve lázasan megismertem a rám köszönő ölmeleget és asszonyvágyat -.

 

És a te istenedtől büszke templomod, ahol igaz hitté erősödött bennem Jézusban az isteni akarat. Hitéből hittem is, és reméltem a Kékmadarat, s talán bölcs igazságát a földi világnak.

 

Te most fogadd vissza, és fogadd örökbe saját, és sorsvilágából megtért fiadat! Tedd öledre, szeresd újból, örökre, s ítéld alkonyának szerető mosolyod, a Komáromtól búcsúzó napsugarat!

 

Te tedd véglegessé az egészet, s én a gyermeki hűséget visszaadom, hogy megkaphassam tőled a születés és halál igazságát, kegyelmét szülőhazámban, a szülőföldi temetőben!