Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Riersch Zoltán: Invitálás

2018.02.02


A közelmúltban budapesti utazásra invitált kedves ifjúkoromból megmaradt történelem tanári végzettségű barátom. Elfogadtam. Évekig éltem a Terézváros mélyén, mindig is szerettem a fővárost. A pesti, budai, óbudai történelmet. A magyar történelmet. A magyar irodalmat, képzőművészetet, építészetet.

Az ország-központi agglomeráció határán megváltozik a levegő, s közeledve az acélszürke s fehér habruhába öltözött egykor kék Dunához, utolér valami megfoghatatlan hangulat, körbeölelnek a századok...

Voltunk itt és ott. Gyönyörködtünk a patinás épületekben, hangulatos terekben, nyüzsgő, lüktető, pulzáló forgatagban. Jártunk a Ligetben, a Duna parton. Ebédeltünk Krúdy asztalánál Óbudán a Kéhliben. A hazautazásig maradt még négy - öt óránk. Villamosoztunk, nyugdíjasként megtehettük az erre arra utat. Kikötöttünk a Bajcsy Zsilinszky útnál, átsétáltunk a Deák téren, majd jött a Múzeum kőrút.

Egy csodaszép kertben észrevettem kedvenc irodalomtörténeti ismerősömet, Arany Jánost, s már kattogott is fejemben a „Laci öcsémhez...” Mit is tehettem volna mást, kísérőmmel együtt költői nagysága miatt égig magasodó szobra elé járultunk, főhajtással is tisztelegve magyarsága és tudása előtt.

S ott a Múzeum kertben már - már látni is véltem azt is, hogyan golyóznak a Pásztor ikrek, na meg a többi olvasmányaimból ismert süvölvény...

Beborult. Cseperegni kezdett az eső. Feltámadt a szél. S mint egykor, március idusán, hallani véltem Arany barátjának, a nemzet forradalmár költőjének, Petőfinek nemzetféltő szavait: Talpra magyar! Aztán valamiért egy autó kürtölt, mi meg egy pillanat alatt ott találtuk magunkat kedves ifjúkorom tanújával a Nemzeti Múzeum kapujában. Mit is tehettünk mást, ha már ott voltunk, s ha már maga a történelem is csalogatott bennünket, - beléptünk egy elvarázsolt kastélyba...

Hogy miért is elvarázsolt, azt minden magyar polgárnak, kortól, nemtől, telephelytől függetlenül meg kell ismernie.

Mi is elkezdtük időutazásunkat

-MAGYAROK A KELET ÉS ÉS A NYUGAT HATÁRÁN-

kiállító résznél, ahol kettő részben:

MAGYAROK TÖRTÉNETE I.

Történeti kiállításunk első felében a látogatók a középkori magyar történelem meghatározó eseményeit követhetik nyomon, a korszak legjelesebb tárgyi emlékein keresztül.

MAGYAROK TÖRTÉNETE II.

Újkori és modern kori történelmünk jeles személyiségeit és történelemformáló eseményeit idézzük meg ebben a kiállításrészben.

tettünk hatalmas élményt, identitáserősítő katarzist okozó időutazást...

De hát ember tervez, Isten, és ez esetben az Idő végez. A rendelkezésünkre álló idő, csak ily tudásismeretre volt elég. Attila barátommal szomorúan konstatáltuk, a nap csak huszonnégy órából áll.

Ide vissza kell jönnünk! Vár ránk a NEMZETI MÚZEUMOS többi csoda! Szeretnénk megnézni és megismerni a KORONÁZÓ PALÁST történetét, majd a LAPIDÁRIUMOT, a TUDÓS MAGYAROKAT, és a többi, sok-sok csodát, történelmünk, tudományunk, magyarságunk bizonyságát.