Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÚÉK 2017

2016.12.31

Riersch Zoltán:

Frizura

 

Közeleg az év utolsó napja. Kinek még nem volt eddig ötlete, kérdések között hánykolódik: Hol is töltsem a szilvesztert? Ha igen, és megvan a hol, mit is vegyek fel, milyen legyen a frizurám?

Nagyon szép és bensőséges volt a karácsonyunk. Gyermekeimmel, unokáimmal, párommal együtt töltöttük el az ünnepeket. Nagyokat ettünk – ittunk, néztük a tévé műsorát, sokat beszélgettünk, emlegetve a régmúlt ünnepeit, az eltávozott szeretteinket. Töltődtünk. Már – már búcsúztattuk az idei esztendőt. Milyen is volt, hogy is volt, miért is volt úgy? A kisdedi eljövetelben valahol mindig ott van az évbúcsúztató.

Lányaim, a párom átbeszélték a ruhatáraikat, fiammal, vejeimmel jó nagyokat somolyogtunk az Istennek be nem ismerve, bizony szépek az asszonyok, mi több, miértünk akarnak még csinosabbak lenni, szépen felöltözni. Idáig rendben is volt a dolog, valahol, ott belül mi is tervezgettük a mit és hogyant. Hová megyünk és mit is veszünk –oda - fel. Rendben is van, ez olyan jó és igaz "férfiduma"! Az, az igazság, hogy az asszonyaink úgyis beleszólnak ebbe is. Ők is szeretnek büszkélkedni a megszerzett trófeákkal.

A családi tanács eldöntötte a buli helyét. Megvan a hol és a mikor. Megvan a mit és a hogyan. A lányok összedugták a fejüket és megbeszélték a felkészülési részleteket. Vagy két óráig próbálgatták azokat a ruhákat, amit úgysem vesznek fel. Nem is baj, úgyis csinosak lesznek. Éva lánya mindegyik.

Vacsora előtt úgy fél órával az egyikük kitalálta, hogy kipróbálják, milyen lesz a szilveszteri frizurájuk. Mi, a fiúk félrevonultunk egyet zsugázni. Észre sem vettük az idő múlását, csak a gyomrunk korrant egyet – kettőt, aztán hármat –négyet. A lányok, dauerban – sminkben, uborkapakolási maradványokban ültek az ebédlőben. Még a kamaszlány unokáim is. Hogy nem vacsoráztunk ünnepien, kvázi természetes. Igen, a frizura. Időigényes, macerás, és mi rettenetesen nehezen vesszük tudomásul, hogy  a lányok igenis miértünk akarnak szépek lenni. Természetesen ehhez hozzátartozik az a frizura is, amit mi hajlamosak vagyunk öt perc alatt tönkre tenni. Ez a szép benne!

Lányok, bocsánat! Frizurázkodjatok még értünk, sokáig! Új frizura, boldog új év...

 

 

***

Szerelemes a szerelem     szilveszteri éjszakán, csillagfénye

holdtükrében, hold leánya ezüst fényben, de szerelmes néz reám.

Körben koccan a pohár szilveszteri éjszakán, éji csillag féltő fénye

Ámor isten büszkesége: körbezár a szerelem, éjasszonyát követem:

lám a fénye csapodár!

Körbejár már a pohár szilveszteréj éjszakán robban szana-szerteszéjjel

téli pásztor büszkesége: teli pohár életnedvvel,

szememben a kedvesemmel.

Nedve párlat, szeme könnyes ezer évnek szenvedésnek,

történelmünk illatának Magor apánk hű fiának:

vérnek, szennynek, rettegésnek, örömillat büszkeségnek.

Dalunk szárnyal át az égen, átriadva ezer éven: Isten áldd a büszke magyart,

s áld az anyát, áld az apát: áld meg Uram ezt a Hazát!

Ha majd utunk végét járjuk büszkeségünk eléd tesszük.

Kérjük kedved, igazságod: te alkottad e világot!

Szóljon dala zeneszónak, örömszónak, búcsúzónak!

Táncold magyar sámántáncod! Borral köszöntsd új világod!

Köszöntsd újabb ezer éved, gyermekedet, kicsi lányod,

testvéredet, büszke párod: istenadta teremtette… -

pezsgőspohár körbe-körbe, kiálts imát köszöntődre!

Szerelmetes szerelemmel, kipirulva, könnyes szemmel.

 

 

BÚÉK 2017